Båt og sjøliv | 26. juni 2021

21 båtskader i Bjørnafjorden til nå i år

Nær halvparten av båteiere i Hordaland kan ikke lese eller forstå et sjøkart.

21 båtskader i Bjørnafjorden til nå i år
Denne gjekk på land ved Skåtøya for 12 år sidan. Årsaka var ironisk nok at båtførar ramla då han skulle ned i hytta og henta sjøkartet (draftet). (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Ørjan Håland
Ørjan Hålandlørdag 26. juni 2021 10:36

Nå er det høysesong for båt, og i årets undersøkelse kommer det fram at ikke alle er like stødige på navigeringen.

Sommeren i år vil toppe fjorårets båtsommer i Vestland, og sikkerhet til sjøs vil være viktigere enn noen gang.

– Gjensidige har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart enten på papir eller digitalt. Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Bjørnafjorden kommer dårlig ut

I Bjørnafjorden har Gjensidige så langt i år registrert 21 store og små båtskader.

17 av disse er grunnstøtinger og sammenstøt.

– Totalt har Gjensidige så lang betalt ut godt over én million kroner etter disse skadene. Det er kun Bergen og Øygarden vi har registrert flere skader så langt i år, forklarer Voll.

I hele fjor registrerte Gjensidige rundt 30 skader totalt og utbetalte 2 millioner kroner. 22 av disse var grunnstøtinger og sammenstøt.

Sommeren er høysesong for båt, men i årets undersøkelse kommer det fram at ikke alle er like stødige på navigeringen. (Gjensidige)
Sommeren er høysesong for båt, men i årets undersøkelse kommer det fram at ikke alle er like stødige på navigeringen. (Gjensidige)

Stor usikkerhet i Hordaland

I tidligere Hordaland svarer så mange som 42 prosent av båteierne at de har en svært dårlig forståelse av sjøkart, mens 51 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt.

– Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsen for Gjensidige. Den gir et bilde av at det er mye usikkerhet blant mange av de som fører båt. Det er langt flere menn enn kvinner som sier de har god kunnskap om dette, sier Voll.

Eksempler

Kjøpt ny seilbåt og var vant til båtlivet. På vei hjem til båtplassen gikk kunden på grunn. Eier oppga at han gikk på «autopilot» og glemte å svinge unna en liten grunne som alltid hadde lagt der. Skadeomfang rundt 700.000 kroner.

Skjærgårdsjeep gikk på en grunne og skadet motoren. Kunden brukte kart som dessverre var av den gamle sorten. Grunne var ikke avmerket og skadene på motoren ble på rundt 60.000 kroner

Kunde skulle sjøsette båten, men rett før sjøsetting velter båten av tilhengeren og går i bakken. Skader på 190.000 kroner

– Båtforhandlere forteller om ferske båteiere som ber om at båten blir kjørt «hjem til egen brygge» på grunn av at de selv har manglende kunnskap om det å føre en båt, avslutter Voll.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.