Bjørnafjorden kommune | 12. apr. 2021

KS lanserer statusrapport for kommuner

Rapporten Status Kommune 2021 er klar.

KS lanserer statusrapport for kommuner
Korleis står det til med Bjørnafjorden? Her Oseana og Os Sjøfront. (Ill.foto: Kjetil Osablod Grønvigh)
Kjetil Osablod Grønvigh
Kjetil Osablod Grønvighmandag 12. apr. 2021 11:02

Pressemelding fra KS:

Rapporten Status Kommune 2021 gir et oppdatert bilde av tilstanden i norske kommuner og fylker – en samlet oversikt over fakta på over 100 områder i kommuner og fylkeskommuner.

Det søkbare digitale kartet som lanseres samtidig gir oversikt over hvordan det står til i akkurat din kommune på flere av områdene (kartet oppdateres med flere indikatorer fortløpende).

KS presenterer i denne rapporten status, resultater, utviklingstrekk og utfordringer for kommunesektoren. Publikasjonen Status Kommune kommer ut for tredje år på rad.

Rapporten og kartløsningen ligger her.

I Status Kommune finner du områder som den økonomiske utviklingen, demografi, tjenesteproduksjon, arbeidsliv og lokaldemokrati, klima og miljø og digitalisering og innovasjon.Vi ser også nærmere på noen utviklingstrekk i byer og tettsteder og omstillingskraft i næringsutviklingen.

Lurer du på hvor store klimautslippene er i din kommune, hvor høyt sykefraværet er eller hvor engasjerte innbyggerne er i lokal politikk? Alt dette, og mye mer, finner du i rapporten og kartløsningen.

Noen høydepunkter fra årets rapport:

  • Bekymring for ungt utenforskap. Altfor mange unge faller ut av videregående opplæring og antall unge uføre øker. Et økende antall barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. 1 av 5 ungdommer er ensomme og antallet øker.
  • Nordmenn er fornøyde med å bo og leve i kommunen, og gir tilfredsheten 80 av 100 mulige poeng. Brannvesenet, folkebiblioteket, barnehagen og grunnskolen skårer høyest av de kommunale tjenestene.
  • Norske kommuner blir stadig mer mangfoldige. I 2020 hadde nesten 15 prosent av befolkingen innvandrerbakgrunn. Samtidig er det mange grupper i samfunnet som opplever utenforskap. Blant annet blir det flere fattige husholdninger.
  • Det er flest eldre i de små kommunene. Andelen eldre er høyest i små kommuner, men har økt i alle typer kommuner.
  • De norske klimagassutslippene lå i 2019 for første gang de senere årene under nivået i 1990. Det var først og fremst reduserte utslipp fra industrien som bidro til dette.
  • I 2020 hadde 45 prosent av de som bor i tettsteder trygg tilgang til nærturterreng. Det er en nedgang på fem prosentpoeng fra 2011.
  • Flere deltar i valget, særlig unge. I kommunevalget 2019 gikk valgdeltakelsen opp fra 60 prosent til 65 prosent.
  • Fra 2007 til 2019 sank tilliten til nasjonale og lokale institusjoner og aktører, men den økte fra sommeren 2019 til sommeren 2020. Innbyggerne mener kommunestyret i egen kommune er viktig for demokratiet i det norske samfunnet.
  • Rekrutteringsutfordringene øker. Dersom morgendagens kommunale og fylkeskommunale oppgaver skal løses på samme måte som i dag, må antall årsverk den neste tiårsperioden øke med 12 prosent. Behovet vil øke klart sterkest i helse- og omsorgssektoren.
  • Flere arbeider heltid. For kommunesektoren samlet økte andelen heltidsansatte i løpet av tiårsperioden 2009-2019 fra 48 prosent til 55 prosent.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilbod: 1 månad for 1 kr

No kan du lesa Midtsiden.no i 1 månad for kun 1 kr.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.