Lokal | 28. mars 2021

Tar du på deg et falskt smil, og later som om alt er OK?

Lesarinnlegg: Mennesker later ikke som om de har en mental sykdom eller har problemer. De later som om alt er OK.

Tar du på deg et falskt smil, og later som om alt er OK?
Russen var blant dei som spreidde glede og bodskapen «Alt blir bra» i fjor vår. (Foto: KVB)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøysøndag 28. mars 2021 07:24

Husker du i begynnelsen av pandemien når det kom opp regnbuer med teksten «Alt blir bra» i vinduene rundt omkring på nabohusene? Tegnet av barn, støttet av voksne, om at dette skal vi klare å komme oss gjennom?

Ett år seinere begynner fargene på kunsten i vinduet til naboen å falme, og det er ikke lenger en regnbue. Vi nærmer oss mer 50 shades of Grey – selvpiningen av koronatiltak og venting på vaksine er noe som sliter på oss alle.

Arbeidsplasser forsvinner. Mange som tidligere trodde de hadde faste gode jobber, spesielt innenfor en voksende reiselivs- og opplevelsesnæring, har stått utenfor arbeidslivet i over ett år nå. De som stod utenfor arbeidslivet før pandemien ser enda lengre etter en jobb. Det er begrenset hvor mye du kan pusse opp hjemme, og enkelte har heller ikke råd til en slik luksushobby.

Smiler du, selv om du går gjennom et (unnskyld språkbruken) helvete?

Vi hadde det godt i Norge. En overflod av varer, tjenester og tilbud, og med svært lav arbeidsledighet. Skattefinansiert helsevesen og utdanning. Gode støtteordninger for de som falt utenfor.

Vi har det godt i Norge. Grunnfundamentet, velferdsstaten er der enda. Det er ingen tvil om det. Men selv ressurssterke personer har utvist frustrasjon i møte med NAV. Har du ikke satt deg skikkelig inn i regelverket står du plutselig uten en krone i stønad.

Det er lett å slå en spøk om bruken av digitale verktøy og situasjonen vi står oppi hvis du først treffer mennesker – noe vi jo egentlig ikke skal. Istedenfor jobber du kanskje hardt på hjemmekontoret, men kollapser når ikke kamera står på deg. Du tenker at du vil ikke være en byrde i en vanskelig tid for andre, eller virke oppmerksomhetssøkende.

Du tar feil.

Lokalpolitiker og medlem av kontrollutvalet, Thorstein Skårnes (Frp), meiner vi bør børsta støv av uttrykket «Alt blir bra». (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Lokalpolitiker og medlem av kontrollutvalet, Thorstein Skårnes (Frp), meiner vi bør børsta støv av uttrykket «Alt blir bra». (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)

Det er lov å ha negative tanker. Lengte etter en ny vår – som ble lovet oss, men ikke ser ut til å komme. Det er lov å ta kontakt med andre mennesker og snakke om situasjonen man står i, selvfølgelig innenfor smittevernfaglige hensyn og uten den klemmen du kanskje trenger. Få ut frustrasjonen du føler på. Avmakt og alt som er vondt. Alt savnet.

Samtidig tenker jeg at det er på tide å hente frem igjen ordene «alt blir bra».

Vi skal som den mytiske Føniksen en gang igjen stige opp fra asken. Leve fullverdige liv. Treffe hverandre over en drink på Catten, spise god mat på en restaurant uten å få den i en bærepose, og det skal serveres en iskald pils på en varm sommerdag. Kanskje ikke i morgen eller i overmorgen, men det kommer.

I mellomtiden er det viktig å ikke la tunge tanker dra oss ned, men lufte dem ut. Finne løsninger på problemene og løfte blikket.

Dette er bare et øyeblikk i historien, selv om det kan føles utrolig tungt og lenge akkurat nå. Men… Alt blir bra.

Thorstein Skårnes

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilbod: 1 månad for 1 kr

No kan du lesa Midtsiden.no i 1 månad for kun 1 kr.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.