Lokal | 17. nov. 2018

Sir David Attenborough fekk ærespris - laga av Arne Mæland

«Bergen Chamber of Commerce & Industry Honorary Sustainability Award» er tildelt Sir David Attenborough under Årskonferansen til Bergen Næringsråd.

Sir David Attenborough fekk ærespris - laga av Arne Mæland
Frå Solbakkestova til London. Arne Mæland med prisen sir David Attenborough no har. (Foto: Bergen Næringsråd)
Kjetil Osablod Grønvigh
Kjetil Osablod Grønvighlørdag 17. nov. 2018 08:54

Bildeserie:

«We meet again, sir...» (Foto: Bergen Næringsråd)
«We meet again, sir...» (Foto: Bergen Næringsråd)
Laga av Arne Mæland - no hos Attenborough. (Foto: Bergen Næringsråd)
Laga av Arne Mæland - no hos Attenborough. (Foto: Bergen Næringsråd)
Frå overrekkinga i London. (Foto: Bergen Næringsråd)
Frå overrekkinga i London. (Foto: Bergen Næringsråd)
1 av 3

I ei pressmelding skriv Medie- og kommunikasjonsrådgiver i Bergen Næringsråd, Ole Reinert Berg-Olsen:

Begrunnelse for prisen: Sir David Attenborough har blitt tildelt «Bergen Næringsråds Ærespris for Bærekraft» for enestående global kunskapsformidling som naturverner og formidler av kunnskap om verden til mennesker. Vinneren har gjennom livslangt arbeid klart å inspirere eksisterende, tidligere og fremtidige generasjoner til å søke seg til større forståelse for hele vår planet og dyrerike, for å utvide våre individuelle perspektiver for naturens helhet og for å øke vår beundring og respekt for jordens sårbarhet, rikdom og vidundere.

Sitat Adm. Dir. Marit Warncke: - I løpet av de siste 40 år har mennesket utryddet nesten 60% av verdens dyreliv. Æresprisvinneren har bidratt til å øke menneskets forståelse av naturens mangfold og rikholdighet mer enn noen andre. Vi takker Sir David Attenborough for sin unike og livslange rolle i global kunnskapsformidling.

Sitat Sir David Attenborough: - Nordmenn er pionerer når det kommer til bærekraft. Det er derfor en stor ære å motta denne prisen. Selve prisen er også spektakulær. Jeg verdsetter denne prisen, mest av alt på grunn av hva det sier om dere og deres forhold til verden og natur. Ting har forandret seg. Jeg tror ikke det finnes isbjørner om 100 år, og jeg tror ikke vi klarer å redde Nordpolen fra å smelte vekk, tiden er i ferd med å renne ut. Men vi kan fortsatt klare det, sier Sir David Attenborough.

Sitat Sir David Attenborough: - Det gir briter en aldri så liten fryd, meg selv inkludert, at man kan skryte av å ha litt vikingblod i årene. Skandinavia er en veldig naturlig partner til Storbritannia, og jeg skulle ønske flere mennesker tenkte det samme, sier Sir David Attenborough.

Sitat Statsminister Erna Solberg: - Bare å si navnet hans vekker bilder og refleksjoner. For meg og utallige andre er han en også en institusjon. For hans enestående arbeid med å formidle kunnskap har han blitt tildelt «Bergen Næringsråds Ærespris for Bærekraft». Som planeten vår, er han unik. Det finnes bare én Sir David Attenborough.

Prisen ble overrakt i London i de ærverdige lokalene til «Den Norske Klub» i Kong Harald V rommet på The In & Out Naval & Military Club, like ved Buckingham Palace.

Overrekkelsen ble gjennomført av administrerende direktør Marit Warncke (Bergen Næringsråd), styreleder i Bergen Næringsråd Lisbet Nærø (adm. dir Fana Sparebank) og ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen. I tillegg holdt statsminister Erna Solberg en tale på film til Sir David Attenborough som ble spilt av under seremonien.

Under seansen i London fortalte Sir David Attenborough om sitt nære forhold til Thor Heyerdahl og skrøt også veldig av maleren Nicolai Astrup.

Formålet med prisen er å øke bevissthet rundt bærekraft og FNs 17 bærekraftsmål. Fana Sparebank og Bergen Næringsråd ønsker å løfte virksomheter og bedrifter som ser de globale utfordringene som en mulighet. Sammen skal vi med dette inspirere flere til å se bærekraft som et konkurransefortrinn - både nå og i fremtiden.

Selve prisen Sir David Attenborough mottok er laget av kunstner- og billedhugger Arne Mæland, og består av glass fra Murano i Italia og er montert på en stein med fossiler fra middelhavsområdet. «It is spectacular!» uttalte Sir Attenborough da han mottok den.

Prisen er utdelt av Bergen Næringsråd og Fana Sparebank.

Sjå videoen ORBO laga til låta «Sands Of Time» - inpirert av eit møte med sir David Attenborough.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.