Båt og sjøliv | 15. nov. 2023

Kystverket: Besøk et fyr digitalt

Har du noen gang lurt på hvordan fyrene våre ser ut på innsiden?

Kystverket: Besøk et fyr digitalt
Utsikt fra tårnet på Halten fyrstasjon. (Foto: Kystverket)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 15. nov. 2023 12:29

Pressemelding:

Fyrene våre er kjente og kjære landemerker som mange har et forhold til, både på grunn av den viktige sjøsikkerhetsmessige funksjonen de har, men også fordi en del av dem er flotte, ruvende bygg man ser på lang avstand.

Likevel er det av ulike årsaker gjerne slik at de færreste av oss har fått oppleve hvordan fyrene ser ut på innsiden.

På nettsiden fyr.kystverket.no har Kystverkmusea og Kystverket nå gjort slik at vi alle kan få en digital opplevelse av hvordan det er å gå rundt i noen av fyrene.

Enten man sitter hjemme i sin egen stue, på bussen eller på venterommet hos tannlegen har man nå en fyropplevelse tilgjengelig på mobil, nettbrett eller PC.

Alnes, Feistein, Fugløykalven, Halten, Hekkingen, Jomfruland, Nordøyan, Oksøy, Skalmen, Stabben, Svinøy og Åsvær er fyrstasjonene som til nå er tilgjengelig for digitale visitter.

Stabben utenfor Florø, Feistein sørvest for Stavanger og Svinøy utenfor Fosnavåg er de som er nærmest Bjørnafjorden.

– Ja, nå kan man utforske disse fyrene på egenhånd, enten i det tempoet man ønsker eller i en forhåndsprogrammert sekvens. Da kan man gå fra rom til rom og se seg rundt i hele fyret. Eksteriøret på noen av fyrstasjonene har også blitt laget som digitale 3D-modeller, forklarer spesialrådgiver Harald Tronstad i Kystverket.

Skal bli flere

Foreløpig er det lagt ut digitale fyrbesøk for 12 fyr, men flere skal komme.

– Vi har 116 fyrstasjoner så det er nok å velge mellom. Det er nok ikke realistisk å forvente at samtlige blir digitalisert, men det kommer flere, ja.

– I første omgang prøver vi å ta fyr som vi vet er attraktive, men vanskelig tilgjengelige for folk flest. Så ser vi etterhvert hvor mange vi får digitalisert.

Kystverket ønsker også å dekke mest mulig av landet, men dette er et arbeid som tar tid.

– Vær-, vind- og lysforhold må stemme, både for å kunne komme seg ut til noen av fyrene, men også for at bildematerialet skal bli så bra som mulig. Vi må også ta hensyn til andre faktorer, som hekkesesong, og så videre, forteller Tronstad.

Usminket

Fyrstasjoner ligger som oftest utsatt til for vær og krever vedlikehold. Noen av de digitaliserte fyrstasjonene er tydelig preget av tidens tann.

– Noen er i fantastisk fin stand, og andre bærer preg av forfall. Også derfor har dette dokumentasjonsarbeidet vært viktig. Dette er usminkede øyeblikksgjengivelser av hvordan fyrstasjonene så ut akkurat den dagen Kystverkmusea var der og digitaliserte dem.

– De har dokumentert fyrstasjonene slik de faktisk er, uten å prøve å pynte på noe, understreker han.

Flere nytteeffekter

Denne digitaliserte dokumenteringen av fyrstasjonene har også andre gevinster enn at alle som vil kan ta et digitalt besøk.

– Dokumentasjonen er så presis at hvis vi skal utføre vedlikehold, så kan vi gå inn i denne løsningen og ta nøyaktige mål. Vi har originaltegningene av fyrstasjonene, men av og til er det gjort praktiske justeringer i løpet av årene som har gått siden de ble bygd, og da er det greit å kvalitessikre for eksempel mål på vinduer som skal skiftes.

– Dokumentasjonen vil også være til nytte når vi skal hyre inn eksterne entreprenører til oppdrag på fyrstasjonene, slik at de på forhånd kan danne seg et bilde av oppdraget, forteller Tronstad.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.